Direct contact? Bel: 06 - 23320007

HomeReviewsFaalangst

Faalangst

Faalangst

In mijn praktijk in Amersfoort krijg ik vaak dezelfde soort vragen omtrent faalangst bij kinderen.In deze blog wil ik wat meer informatie geven over faalangst bij kinderen. Als leerkracht van groep acht, en psycholoog zie ik veel  kinderen met faalangstverschijnselen.In deze tekst is het van belang om goed te beseffen dat het om het algemene beeld gaat en dat het voor uw kind net iets anders kan liggen. Wilt u meer weten of maakt u zich zorgen, neem dan even contact op met Focus23.

Faalangst

Faalangst is bijzonder vervelend. Het is een te sterke stressreactie op bijvoorbeeld een toets, een spreekbeurt. Het gaat gepaard met een snellere hartslag, gespannen spieren, moeite om logisch na te denken, snelle ademhaling. 

Iemand met faalangst is bang om iets niet goed te doen. Hij vindt het extreem belangrijk om het juist wel goed te doen. Mensen met faalangst verzinnen verschillende manieren om met deze situatie om te gaan.

Sommige kinderen willen het heel goed doen en gaan daarvoor extra hard leren. Ze gaan zelfs door als ze de stof eigenlijk al goed kennen. Dit zijn de kinderen die elke dag uren aan hun huiswerk besteden of al weken van tevoren met hun spreekbeurt bezig zijn. Op deze manier proberen ze de faalangst onder controle te krijgen. Andere kinderen durven de confrontatie niet aan en bereiden zich juist heel slecht voor. Ze weten wel dat goed leren nodig is, maar om de een of andere reden lukt het ze niet. Ze kunnen zich niet goed concentreren, omdat er steeds paniekerige gedachten door hun hoofd spelen. Als het cijfer dan tegenvalt, beschermen ze zichzelf door te bedenken dat het door de slechte voorbereiding kwam en niet doordat ze niet slim genoeg zijn. Ook het vermijden van spannende situaties komt regelmatig voor. Denk maar aan het kind dat steeds buikpijn heeft en niet naar school wil als er een belangrijke toets op het programma staat. Of het kind dat nooit vragen durft te stellen in de klas, omdat het bang is door de andere kinderen als dom te worden gezien. Al deze oplossingen werken niet. De faalangst blijft en het kind zal regelmatig met slechte cijfers worden geconfronteerd. Hierdoor wordt het bevestigd in de gedachte dat het niet goed genoeg is.

Maar wat werkt dan wel? Als de faalangst ernstig is en het kind wordt belemmerd in het dagelijks functioneren is het belangrijk professionele hulp te zoeken voor een goede faalangsttraining. Hierbij leert het kind om op een andere manier te denken, niet meer negatief. De situatie is hetzelfde, maar de manier waarop je er naar kijkt, bepaalt welk gevoel je erbij krijgt, of je er rustig onder kunt blijven of juist heel gespannen wordt. Helpende gedachten kunnen dit proces ondersteunen. Faalangst gaat niet vanzelf over.

Bij Focus23 werken wij o.a met een wetenschappelijk dagboek dat gebaseerd is op een wetenschappelijk onderbouwde methoden die geluk bevorderen, gezonde gewoonten voor het leven ontwikkelen en nieuwsgierige geesten voeden. De training wordt gegeven door Jeanne van Vliet, via Focus23 een praktijk voor psychologische ondersteuning en begeleiding. Naast het werkzaam zijn in de praktijk geeft psycholoog Jeanne ook twee dagen les aan groep acht. Hier gaan psychologische theorieën en een ervaringsdeskundige goed samen. 

Voor meer vragen neem gerust contact op info@focus23.nl of 06-23320007